I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

Magyarországon megrendezésre került az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge, ahol saját tervezésű és gyártású, napelemmel működő hajókkal léptek versenybe a csapatok.

Ez a verseny már külföldön is hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy már Monacóban, Madeirán és Hollandiában is szerveztek hasonló futamokat.

Idén Balatonalmádiban augusztus 24-27 között tíz csapat mérette meg magát a verseny során, voltak akik Németországból, Hollandiából és Lengyelországból érkeztek, hogy napelemmel működő hajójukkal versenyezhessenek. Magyarországról két csapat indult, az egyik a  veszprémi Pannon Egyetem csapata, a másik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé.

Ez a nemzetközi napelemes hajóverseny nem csupán izgalmas élményt nyújtott a résztvevőknek, hanem környezettudatosságra is nevelte őket. A versenyzők elméleti tudást szereztek a fenntartható energetikai megoldásokról, valamint gyakorlati tapasztalatot szereztek a hajók tervezésében, építésében és üzemeltetésében.

A Solar Boat versenyeken négy alapvető versenyszám szerepel: a hatótáv-verseny, amely során a hajóknak 3 óra alatt kell a leghosszabb távot megtenniük; a szlalomverseny, a gyorsasági futam és a championship race, ami egy izgalmas, látványos, kombinált pályaverseny.

A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge elnevezésű eseményt a Pannon Egyetem, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség és Balatonalmádi önkormányzata közösen szervezte meg.


Fotó: https://www.facebook.com/UniPannon/photos

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!