Bölcsek Kávéháza az Egészségpart programon

A Jutasi Köztér csoportja, a Bölcsek Kávéháza is meglátogatta az Egészségpart-egészségügyi szűrőprogramot, melynek keretein belül különböző vizsgálatokon vehettek részt.

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Veszprém megyei egészségügyi intézményekkel és a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájával együttműködve 2021 nyarán Egészségpart elnevezéssel népegészségügyi szűrő-, és felvilágosító programot indított, amelynek célja a polgárok szűrése és egészségnevelése. A programmal a nyár folyamán is járják az országot. Veszprémben a SÉF Szakképző Iskola parkolójában várták az érdeklődőket.

A Jutasi Köztér csoportja, a Bölcsek Kávéháza is ellátogatott a szűrőbuszokhoz és részt vettek a vizsgálatokon, majd egy előadáson a mozgás örömeiről és az idős korban is végezhető mozgásformákról. A vizsgálatok között többek között általános állapotfelmérésre, vércukorszint mérésre és szájüregi szűrésre is sor került. 

A Kávéház tagjai életében fontos szerepet tölt be az egészségtudatosság.

A nyár folyamán járjuk az országot és olyan embereket is próbálunk megszólítani, akik általában nem járnak gyakran egészségügyi ellátókhoz, vagy nem foglalkoznak az egészségükkel. Emellett itt a Balaton közelében a nyaralók is célcsoport, hiszen nyaralás során az emberek több káros hatásnak vannak kitéve pl. az UV sugárzás, egészségtelenebb ételek fogyasztása. Egyik fő pontja emiatt a programnak a bőrgyógyászati szűrés, ugyanis a napozásnak kitett bőr hajlamosabb a rossz indulatú daganatokra, amiknek fontos a korai felismerése. Emellett szemléletformáló célja is van a programnak: járjanak el az emberek egészségügyi ellátókba, akár háziorvoshoz éves szinten. Ez az idősebb korosztályra nézve még fontosabb. Vegyenek részt az emberek a kötelező szűréseken, figyeljenek önmagukra, és az egészséges életmódra.

- erről beszélt Mikesy Gergely, aki a Semmelweis Egyetemmel vett részt a programon.

Az egészség megőrzése, és betegségek megelőzése érdekében sokat tehetünk. A változatos táplálkozás, sportolás mellett például az ehhez hasonló szűrővizsgálatok látogatásával is. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!