Elindult a Generációs Híd programsorozat

Müller Mihály sajtófőnök - Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében új, generációkat összekötő közösségi program indult a tavaly elkészült Pannon KözTéren.

A március 23-án egy sport témájú szabadulószobás kalanddal induló programsorozatban a tervek szerint ebben az évben 9 esemény lesz, hogy a sport és a hagyományőrzés eszközeit felhasználva szorosabbra fűzze a kapcsolatot a különböző korcsoportok között.

 

Az ötlet gazdája Bonyhádi Szilvia, a VEB2023 EKF programmenedzsere az egyetemi hallgatók, a középiskolás generáció és a már tapasztaltabb korosztály képviselőit bevonva önkéntes műhelymunka-csoportot hozott létre, mely rendszeres időközönként összegyűlt. A találkozások alkalmával a Pannon KözTér vezetője, Dr. Kővári Edit és munkatársai, valamint az EKF projektmenedzsereinek bevonásával és mentorálásával a Generációs Híd koncepció alapjait fektették le.  Ennek keretében  a 2022-es évben egy kilenc alkalmas rendezvénysorozat indul el, ami találkozási pontot teremt a nemzedékek között.

A műhelymunkák során két irány fogalmazódott meg. Az eltérő generációk a sport és a hagyományőrző tevékenységek közös előkészítésében, megszervezésében és  megvalósításban látták megvalósíthatónak a különböző korosztályok összefűzését.

Az EKF két szakmai vezetőt bízott meg azzal, hogy a két tématerületen, több generáció szervezésében és részvételével megvalósuló rendezvényeket összefogják. A sport vonal eseményeinek mentorálását a Veszprémi Egyetemi Sport Klub, míg a hagyományőrző vonalét Rácz Nóra végzi. (Rácz Nóra a Finn-Magyar Baráti Kör tagja, nevéhez fűződik a városrészi kertkávézók meghonosítása Veszprémben, melyet a Városrészi Baráti Kör projektünk is felkarol és kiszélesít több városrészre.)

A sport és a hagyományőrző események középpontjában a résztvevők közötti tapasztalatcsere, az eltérő generációk képviselői  közötti párbeszéd indukálása áll. A téma és a közös munka segíti oldani a generációs különbségeket, és elindítja a kommunikációt, az egymás felé nyitást. Ezt a folyamatot segíti a mentori munka.

Az első alkalom volt a március 23-i szabadulószoba rendezvény, amelyet a nagy érdeklődés miatt egymás után 12 alkalommal tartottak meg a szervezők: egyenként 4-6 fős csoportoknak. Az ötlet még a pandémiás időszakban született, amikor létszámkorláthoz volt kötve az egyetemi rendezvények szervezése. Dr. Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója, a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnökségi tagja és Atlétika szakosztályának vezetője szerint az EKF, a VESC és a Pannon Egyetem együttműködésében megvalósuló Sportos szabadulószoba program „hozzájárul az Egyetem és a Város közösségeinek közelebb kerüléséhez, illetve a fizikai aktivitás népszerűsítéséhez minden korosztály számára.”

Az első alkalom szervezőjének, Németh-Fábián Rékának, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet spportszervező munkatársának megkönnyebbülés, a résztvevőknek pedig jó hír, hogy a hangulatos estén a veszprémi sportéletet bemutató kérdéssorozat és a sportos feladatok után valamennyi résztvevőknek sikerült kiszabadulnia…

 

 

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!