Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért

Nemzetközi és hazai mesemondók tucatjai színesítik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot. A mesékben rejlő erő a felnőttek számára is egyre trendibb!

https://ekfpontok.hu/esemeny/iv-karpat-medencei-nepmesemondo-talalkozoA VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik üde színfoltjaként tehetséges hazai mesemondók és nagynevű, nemzetközi "mese-storytellerek" bevonásával a szervezők az élőszavas népmese műfajának népszerűsítését is célul tűzték ki. A részletekről 2022. július 29-én sajtórendezvényt is tartanak a Pannon KözTÉRben.

A VEB2023 EKF program egyik fontos célja lesz a magyar népmesekincs bemutatása a Balaton-felvidék nyüzsgő kulturális központjaiban, gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában. 

 

A sokszínű projekt gyermekeknek, tizenéveseknek, felnőtteknek, laikusoknak és szakembereknek, magyar és külföldi érdeklődőknek egyaránt felhőtlen szórakozást kínál. 

Veszprémben és a Balaton-felvidék kiemelt turista-helyszínein lesz mese-jurta és számos mesekör, kifejezetten felnőtteket célzó mesekocsma és "Krajcáros mesék" vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban. 

 

Kapcsolódó rendezvényként Veszprém városa, ezen belül a Pannon KözTÉR ad helyszínt a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozónak és kuriózumként a Federation for European Storytelling (FEST), európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának is "From spinning rooms to folktale pubs" (azaz A fonótól a trendy kávéházig) címmel. Az itt részt vevő külföldi történetmondók egy csoportja a fesztiválon is bemutatkozik saját népének meséivel, mitikus történeteivel, amelyeket tolmácsok segítségével magyarra is lefordítanak.  

 

A népmesei programok fő szervezője a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, illetve a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, amelynek képviselője, Pintér Zsolt így fogalmazott: "Az a reményünk, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló eseményeink további helyi kezdeményezéseket szülnek, és így újra szárnyra kap a népmese Veszprém és Kapolcs térségében, a Balaton-felvidéken."

 

A magyar népmesei örökség európai viszonylatban is kiemelkedő.  

Hazai népmesekincsünk évszázadok alatt formálódott, a néprajzkutatók becslései alapján  kb. húszezer magyar népmese és változata létezik. Eredeti funkciójaként a felnőtt emberek szórakoztatásának eszköze volt, de fontos erkölcsi és életfilozófiai tanításai által útmutatóként is szolgált. A mesehallgatás közösségalakító és jellemformáló ereje régóta közismert, de emellett egy élményalapú, interaktív tanulási módszer is, amely ráadásul a modernkori civilizációban elszigetelődött ember pszichoszocális fejlődését is segítheti. Jól tudjuk, hogy az élőszavas népmese-hallgatás fejleszti a  gyermekek képzelőerejét és kreativitását, valamint bővíti a szókincset. A mesét rendszeresen halló gyermek nemcsak boldogabb, de sikeresebben teljesít az iskolában is. 

 

Sajtótájékoztató hamuban sült pogácsás fogadással:

 

2022. július 29-én 10.00 órától

Pannon KözTÉR, Pannon Egyetem E épület fsz.

Veszprém, Egyetem út 10.

 

A sajtóeseményen való részvételére feltétlenül számítunk, kérjük jelezze lenti elérhetőségeinken!

További információk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló élményalapú, szórakoztató, edukációs célú, fejlesztő, valamint a szakmai, tudományos vonatkozású népmesés programsorozatról a fő szervező Csűrdöngölő Kulturális Egyesületnél. 

Kapcsolat:

Pintér Zsolt, Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnök

Email: [email protected]

Telefon: +36 70 3677 935

Weboldal: www.csurdongolo.hu

További együttműködő partnereink:

Pannon Köztér: helyszín a Pannon Mesekör, a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó számára

Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet: a Határtalan Népmese Napok, Kapolcsi Meseudvar és a Kapolcsi Népmese Napok kapcsán

Kapolcs Önkormányzata: helyszín a Krajcáros Mesékhez

Fenyves Malom- Búzaszem Mesenap helyszíne

Kabóca Bábszínház: helyszín a Jurtás Mesék számára a Mesefesztiválon

Holtszezon Fesztivál: Mesekocsma társszervező

Federation for European Storytelling: a Nemzetközi Történetmondó Konferencia társszervezője, ill. Fesztivál közreműködője idegen nyelvű mesemondókkal

Meseszó Egyesület: Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó szakmai felelőse

Gasztrokulturális helyszínek pl. Papírkutya/ű, Wine&Vinyl, Fricska Szeparé,...  

Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézete 

Hangvilla

Veszprém Város Önkormányzata 

Betekints Hotel, Villa Medici Hotel, Hostel Magister 

CoolLaunch/Ragyogók 

„Népek tánca" nemzetközi táncház

Világszép Alapítvány Paloznak Meseközpont

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!