Önkénteskedj kreditért cserébe!

A Pannon Egyetem hallgatója vagy? Legyél a VEB2023 EKF önkéntese és kapj plusz krediteket!

A Ragyogók, a VEB2023 EKF önkéntes közössége egy egyedülálló kezdeményezéssel buzdítja az egyetemi hallgatókat arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A Pannon Egyetemmel való partnerkapcsolatnak köszönhetően a hallgatók az önkéntes munka teljesítésért krediteket szerezhetnek. De mit kapnak cserébe? Egy szuper közösség részévé válhatnak és beleláthatnak a VEB2023 EKF programsorozat előkészítésével és szervezésével kapcsolatos teendőkbe.

 

Aktív tagjaink olyan veszprémi kötődésű önkéntesek, akik az EKF programok segítésével szeretnének tenni a városukért, a régióért, és akik szeretnének részt venni a kulturális pezsgésben. Sokan csatlakoznak a közösség ereje miatt, sokakat az újdonság, a tanulni vágyás húz, és sokan a pedig szakmai érdekeltséggel jönnek, hogy közelebbről lássák, hogyan néz ki egy esemény a háttérből.” – tudtuk meg a fiatalok legfőbb motivációit Tímár Mariettától, az Európa Kulturális Fővárosa Önkéntes Program projektmenedzserétől.


A Pannon Egyetem és a Ragyogók együttműködése

„A Pannon Egyetemmel több szálon ér össze az együttműködésünk, idén szeptemberben pedig az önkéntesség terén is szorosabbra fűztük, és nagy örömünkre az Egyetem partnerségének köszönhetően 90 óra önkénteskedésért mostantól 3 kreditet tudhatnak magukénak a Pannon Egyetem hallgatói. Ezt a 90 órát egy féléven belül kell teljesíteniük és bármely VEB2023 EKF programon gyűjthetik hozzá az óráikat.” – meséli Szendrei Virág Zsófia, az Európa Kulturális Fővárosa Önkéntes Program koordinátora.

Ahogy mondja, az önkéntes programra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 16 éves, mindössze egy regisztrációs űrlapot kell kitölteni hozzá, amit egy személyes beszélgetés követ. A hagyományos „kurzusokkal” ellentétben az önkéntes kredithez a hallgatók bármikor elkezdhetik gyűjteni az óraszámokat, melyek a fél év végén kerülnek elszámolásra. A program a 2023-as tavaszi és őszi félévben is folytatódik, így a jelenlegivel együtt akár 9 kredit is összegyűjthető a diákok által.

Erre a félévre egyfajta próbaként tekintünk, de nagy örömünkre közel 30 hallgató érdeklődött már a kezdeményezés felől. Kimondottan fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokat minél nagyobb számban és minél nagyobb lelkesedéssel fogadhassuk, mert az önkéntesség értékét a fiatal és tettrekész emberek tudják a legjobban megmutatni a társadalomnak."



Motivációs kreditek

„Már korábban is felmerült problémaként, hogy a fiatalokat nehéz bevonni, nehezebben mozdulnak meg és válnak önkéntesekké, összességében sajnos alacsony az önkéntes hajlandóság. Korábban több szempontból, felmérések segítségével is körbejártuk ezt a témát, és azt láttuk, hogy a hallgatók akkor vesznek leginkább részt az önkéntes feladatokban, ha kialakul egy jó társaság, és valamilyen koncertjegyet, belépőt, esetleg oklevelet kaphatnak érte cserébe, tehát egyfajta élményt és elismerést is jelent számukra az önkéntes tevékenység." – meséli Dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem Európa Kulturális Fővárosa Egyetemi Referense.

Megtudtuk tőle azt is, hogy az egyetemen régebben is alakult már egy önkéntes csoport, de miután az akkori hallgatók végeztek az egyetemen, megszűnt a korábbi csapat és nehéz volt új embereket toborozni.

Erre kínált megoldást az önkéntes kredit bevezetése, amely már a pandémia idején, Magyarországon elsőként valósult meg. Ezt az ötletet gondolta tovább a Pannon Egyetem és valósította meg végül a Ragyogók csapatával, akik az önkéntes programra való jelentkezés, adminisztráció és igazolások kiállításáért is felelősek.



Személyre szabott programlehetőségek

Az, hogy a hallgatók milyen programokon vesznek részt önkéntesként, teljesen rajtuk múlik: minden olyan VEB2023 EKF által szervezett programra jelentkezhetnek, amelyek során önkéntesek bevonására is szükség van.

Edit szerint kifejezetten színes az a programkínálat, amely közül a hallgatók választhatnak, és amelyet a Ragyogók csapata a Pannon Egyetemmel szoros együttműködésben választ ki.

„A hallgatók bejelölhetik, hogy mihez van kedvük, például van, aki a regisztrációban szeretne segíteni, de akad olyan is, aki inkább egy-egy program megvalósításában segédkezne, aki kicsit beszédesebb, a zenészeket is kísérheti, sőt a külföldi vendégek kapcsán a nyelvtudás gyakorlására is van lehetőségük.”

Zsófia megemlíti még azt is, hogy a Ragyogó Önkéntesek közössége folyamatosan értesül a különböző programokról, amelyek között neves és nagy népszerűségnek örvendő események is szerepelnek.

„Csak hogy pár konkrét példát is említsek, olyan rendezvényeken volt szerencsénk jelen lenni önkéntesként a Ragyogókkal, mint a Holtszezon Irodalmi Fesztivál, a Magyar Mozgókép Fesztivál, az Utcazene Fesztivál, a Romkoncertek, a Balaton Wine & Gourmet, a VeszprémFest, és ott voltunk a Programbejelentő Utcabálon is október 14-én. Talán az eddigi legnagyobb izgalommal a január 21-ei megnyitót várjuk, amely több mint 100 önkéntes közreműködésével fog megvalósulni és ahol Veszprém teljes belvárosa egy igazi mesevilággá alakul majd át.”



Ha a Ragyogók csapatát szeretnéd erősíteni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Megnyitó Ünnepségén 2023. január 20-22. között, akkor az alábbi regisztrációra kattintva teheted meg. 



Forrás: Hello Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának online magazinja

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!