Ragyogj! Nyitóesemény

Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet. Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át és még azon túl is. Tarts velünk te is, nyissuk meg közösen az EKF címviselés évét!

Az EKF programév hivatalos megnyitójához kapcsolódó programok már napokkal a grandiózus felvezető esemény előtt elkezdődnek, ezért érdemes már korábban megérkezni a régióba.

JANUÁR 21. – A MEGNYITÓ NAPJA
Január 21-én, az EKF programév hivatalos megnyitó napján grandiózus produkciók várnak mindenkit, aki kilátogat a veszprémi Kossuth utcára és környékére.

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmeseit várjuk, a Mackó Cukrászda előtti téren pedig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül a fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel.

A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a családi buli, egy különleges, minden korosztály számára látogatható elektronikus zenei partin.

A Kirakatban a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

Ezen a napon négy időpontban (10.00, 12:00, 14:00, 16:00) is indulnak séták a Veszprémi Érsekség jóvoltából, ahol betekintést nyerhetünk az éppen zajló munkálatokba és ezzel együtt a város történelmébe is.

20 órától 21 óráig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a megnyitó ünnepség, amelynek keretében látványos produkciókra számíthatunk. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és mindaz, amire büszkék lehetünk.

A megnyitó produkciói után a fergeteges szórakozásé a főszerep: az Óváros téren 9-től éjjel 1-ig elektronikus zenei dj-k pörgetik a lemezeket, a Posta előtt pedig indul a NECC Party, ami a 90-es és a 2000-es évek csemegéit hozza el a partizóknak.


Január 22. - A magyar kultúra napja
Január 22-én ismét lesz Veszprém Séta a Tourinform jóvoltából és folytatódnak az érsekségi séták is, négy időpontban (10:00, 12:00, 14:00, 16:00). A Művészetek Háza kiállításai egész nap várják a látogatókat, délelőtt 10-től egészen este 8-ig.

A Hangvillában két előadás várja a színház szerelmeseit. A Helység kalapácsa című produkció 18 órától, Háy János Karaffa-Én vagyok című felolvasó színházi előadása pedig este 8 órakor kezdődik.

17 órától a Veszprémi Petőfi Színházban Bősze Ádám és Nyáry Krisztián előadását hallgathatjuk meg a Mendelssohn zenekar közreműködésével. Fókuszban a Himnusz 200. évfordulója.

A Papírkutyában az Interurbán projekt résztvevőjével találkozhatunk: a 2022-es EKF címviselő Kaunas városát ismerhetjük meg. A Kaunasból érkező CinAmono kvintett játékos improvizációi hangzanak fel a színpadon este 8 órától.


Ne maradjatok le, nektek is ott a helyetek!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!